Štitna žlezda – Prvi znaci bolesti i prirodno lečenje

PODELITE SA PRIJATELJIMA

Štitna žlezda ima veoma bitnu i složenu funkciju u našem organizmu, a tu spada održavanje normalnog metabolizma svih ćelija, utiče na pravilnu apsorpciju glikoze, sintezu belančevina, zatim na frekvenciju srčane aktivnosti, a samim tim na cirkulaciju krvi u organizmu i još dosta toga. Na osnovu toga, ova žlezda je direktno odgovorna za pravilan fizički i mentalni razvoj i stanje organizma.

Poremećaj rada štitne žlezde spada u najčešće hormonalne poremećaje i zastupljeniji je kod žena nego kod muškaraca. Kada su oboljenja štitne žlezde u pitanju, ne mora uvek da bude poremećena njena funkcija, već može doći do uvećanja, pojave čvorića na njoj, kao i malignih oboljenja.

Kod poremećaja lučenja hormona postoje dva oblika bolesti i to hipertireoza (stanje povećane funkcije) i hipotireoza (stanje smanjene funkcije). Razloga za to ima mnogo, a najčešće su: nepravilna ishrana, neuredan život, hronična nervoza i stres, preterani napor tokom dužeg vremenskog perioda i naravno nasledni faktor.
Koji su pokazatelji da štitna žlezda ne radi kako treba

Dr Barnes je pre 50 godina otkrio da je temperatura tela odličan pokazatelj rada štitne žlezde pogotovo temperatura koja se meri ujutro, odmah nakon buđenja.

Uveče pripremite toplomer tako što ćete ga otresti, da temperatura koju pokazuje bude ispod 35 stepeni.  Ujutro, čim se probudite stavite toplomer ispod pazuha, pripazite da između toplomera i kože nema odeće. Toplomer treba da držite 10 minuta, koje možete iskoristiti da još malo odremate. Nakon 10 minuta, odmah očitajte rezultat i zapišite ga. To je jutarnja bazalna temperatura i normalno se kreće od 36,5 i 36,8 stepeni.

Rezultati testa:

  • Ako je vaša temeratura između 36,5 i 36,8, vaša štitna žlezda radi normalno.
  • Ako je vaša temperatura niža od 36,5 stepeni onda se radi o smanjenoj funkciji štitne žlezde.

Simptomi  smanjenje funkcije ili hipotireoidizma su gubitak energije, umor, gubitak kose, suva koža, glavobolja, hronične infekcije, loša koncentracija…

Ako je temperatura viša od 36,8, radi se ubrzanom radu ili hipertireoidizmu. Simptomi  hipertireoidizma su nervoza, gubljenje težine, topla, vlažna koža, ubrzan rad srca.

Da bi test bio što tačniji potrebno je ponoviti ga najmanje 3 dana za redom. Ako utvrdite da je temperatura vašeg tela iznad opsega normalnih vrednosti, obratite se lekaru tradicionalne ili alternativne medicine koji će vam pomoći da uspostavite normalnu funkciju štitne žlezde.

Lečenje obolele štitne žlezde je dugotrajan proces i treba ga ozbiljno shvatiti.

Medicina danas nudi hormonsku terapiju koju nikako ne treba zanemariti, a prirodne metode lečenja koje ćemo u nastavku teksta izneti koristiti samo kao pomoćna sredstva u cilju što bržeg i uspešnijeg lečenja, naravno uz konsultaciju sa lekarem.

Kada je ova bolest u pitanju, prirodni lekovi dolaze do izražaja i zauzimaju svoje mesto najčešće tek nakon lečenja uz pomoć savremene medicine, a to zbog toga što se često dešava da se pacijenti i godinama posle uspešno završenog lečenja u određenim situacijama ne osećaju sasvim dobro.

Prirodno lečenje smanjene funkcije štitne žlezde

Kada je u pitanju smanjena funkcija štitne žlezde, potrebno je uzimati namirnice bogate jodom, a to su: morska riba, dagnje, jastog, morske alge, riblje ulje i obavezno jodirana so.

U našem narodu je za ovaj poremećaj od davnina najpoznatiji prirodni lek liker od oraha. Za liker se upotrebljavaju zeleni orasi jer su veoma bogati jodom. Pravi se tako što se oko 40 komada vrlo mladih oraha (dok su još mali i u ljusci), zaseče nožem (kako bi bolje ispustili sokove), stavi u veću staklenu posudu i prelije sa 2 l domaće rakije. Zatim se doda šećera po želji (ne previše). Posuda se dobro zatvori i ostavi da odstoji na suncu 6 nedelja. Nakon toga se procedi i nalije u flaše. Liker od oraha (orahovinu) piti svako jutro na prazan stomak, jednu malu rakijsku čašicu.

Prirodno lečenje povećane funkcije štitne žlezde

Za lečenje povećane funkcije štitne žlezde pomoći će čaj i obloge od ivanjskog cveća. Čaj pripremiti na uobičajen način, jednu malu kašiku ivanjskog cveća preliti jednom šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji svega nekoliko minuta. Piti tri puta dnevno. Uporedo ispirati grlo(grgorati) sa nešto jačim čajem od ove biljke, što češće u toku dana.

Da bi efekat lečenja bio još bolji, na vratu gde se nalazi štitna žlezda, stavljati obloge od ivanjskog cveća (najbolje svežeg). Oblog se priprema tako što se cela biljka (u obliku malog buketića), samo na kratko prelije ključalom vodom i odmah stavi na maramicu. Kada se malo prohladi, držati oblog na vratu, tako što je biljka prislonjena direktno na kožu, oko sat vremenaviše puta dnevno. Ako je moguće, bolje bi bilo da bolesnik za to vreme miruje u krevetu.

izvor:stil
foto: compassphs.com