Proleće je idealno godišnje doba za jačanje imuniteta i buđenje organizma

PODELITE SA PRIJATELJIMA

Proleće je idealno godišnje doba za uvođenje nekih zdravijih životnih navika. One novogodišnje odluke su veoma kratkog veka, ali one koje započnu sa novim prolećem obično traju.

Jedan od razloga za to je što smo više motivisani, dan je duži, više je sunčanih intervala tokom dana i jednostavno smo poletniji i imamo više elana čak i za neke promene koje dugo vremena odgađamo. Istraživanja su čak pokazala kako zbog sunca sve više ljudi vežba napolju umesto u teretani, a većina njih vežbanje napolju ne doživljava kao obavezu već kao zabavu i to je jedan od razloga zašto istrajavamo.

U prirodi proleće je vreme buđenja, obnavljanja i rasta. Ritam našeg tela povezan je sa ritmom prirode. Za naš organizam proleće je takođe vreme regeneracije i obnavljanja. Zbog toga je ovo je vrlo pogodno vreme za čišćenje organizma.
Detoksikacija u 5 jednostavnih koraka

Čišćenje organizma ne mora da bude komplikovano. Pridržavajte se ovih jednostavnih uputstava i uskoro ćete se osećati puni energije.

Voće

Konzumirajte što više voća u bilo kom obliku – sveže, suvo, smrznuto ili u sokovima – voće će vam doneti energiju i vitalnost.

Voda

Pijte što više vode! Voda je presudna za naše zdravlje, jer igra ulogu u svim fiziološkim procesima organizma. Voda je neizostavan deo svake detoksikacijske dijete. Pijte od osam do 10 čaša izvorske ili pročišćene vode svaki dan. Voda pomaže eliminaciji toksina iz organizma, poboljšava metabolizam, raspoloženje i izgled kože.

Zeleno povrće

Povrće – posebno zeleno povrće (brokuli, kelj, spanać) – je bogato vitaminima i mineralima, poboljšava imunitet, čisti organizam od toksina i uz sve to sadrži jako malo kalorija! Jedite ga što više možete – u sirovom obliku, dinstano ili kuvano na pari, u salatama ili domaćim zelenim sokovima.

Integralne žitarice i mahunarke

Integralne žitarice i mahunarke su odličan izvor antioksidanata, vitamina, minerala, proteina i dijetalnih vlakana. Uključite u vašu ishranu divlju ili smeđu rižu, hleb od integralnog brašna, kus-kus, heljdu, integralnu testeninu, različite vrste pasulja, sočiva.

Limun

Limun je idealna namirnica za detoksikaciju, jer pomaže da se eliminišu toksine iz organizma. Započnite dan sa čašom tople vode, u koju ste iscedili polovinu limuna. Odmah ćete se osećati bolje, a nakon nekog vremena primetićete da imate više energije i da gubite kile.

Ako biste iskoristili ovaj prolećni elan, a ne znate odakle da počnete mi imamo nekoliko ideja za promene koje možete uneti u svoj život već danas.

Jutarnja šetnja za prirodnu dozu vitamina D

Konačno je došao kraj hladnim i mračnim jutrima i zato ih iskoristite na najbolji mogući način. Jedan od najboljih načina da se razbudite je svakako šetnja po jutarnjem suncu. Svega 20 minuta provedenih napolju u jutarnjim časovima će vam popraviti raspoloženje i razbuditi vas bolje nego kafa.

Zimska jela zamenite onim laganijima

Jedan od razloga zbog kojeg volimo proleće je sigurno i taj što su tržnice bogate novim, svežim plodovima i zato ih iskoristite. Teška, zimska jela koja ste koristili u poslednjih nekoliko meseci ostavite za novu zimu, a sada kuvajte lagane testenine, salate i povrtne supe.

Kupujte sezonske namirnice i dodajte voće i povrće u svaki obrok

Veoma je važno da kupujete ono što je trenutno u sezoni, a isto tako je važno da u svako jelo uvrstite neko voće ili povrće.

Pola sata gledanja televizora zamenite vremenom provedenim napolju

Zimi večeri uglavnom provodimo zamotani u ćebe pred televizorom, ne dozvolite da se ta navika preslika i na proleće. Najmanje pola sata gledanja televizora zamenite večernjom šetnjom, igrajte se sa psom ili izvedite dete u park.

Duboko dišite dok ste napolju

Sveži povetarac je ona promena koju prvo primetimo sa dolaskom proleća i zato se ne ustručavajte da duboko dišete dok ste napolju. Duboko disanje na svežem vazduhu dokazano deluje kao instant rešenje za stres, snižava krvni pritisak i promoviše zdravlje mozga. Isto tako duboko disanje smatra se jednom od najjednostavnijih vežbi koju možete praktikovati.

foto: faunanord.com