Plućnjak (Pulmonaria officinalis)- Šta sve treba da znamo o njemu?

PODELITE SA PRIJATELJIMA

Plućnjak ili latinski Pulmonaria officinalis je iz porodice oštrolistih, lekoviti delovi biljke je nadzemni deo (bez korena).

Odmah na­kon što se sneg otopi iz njega izbijaju 10 do 30 cm visoke stabljike sa sledećim, izmenič­nim, dlakavim i duguljastim listovima a na vrhu stabljike je više cvetova u paštitastom cvatu, koji su u početku ljubičasti a kasnije poplave. Rastu svuda po šumama, živicama, među grmljem, posebno u vlažnim i dubokim zemljištima.
Lekoviti sadržaj:

Biljka sadrži alantoin, resin, flavonoidi – kvercentrin, sluz, kemferol, silikat (rastvorljivi i nerastvorljivi), mineralne materije – kalcijum, gvožđe, kalcijum karbonat, tanin (7%), eterično ulje, vitamin C, itd. Lekovito delovanje na obolele plućne organe svodi se na znatniji sadržaj slobodne i vezane kremične kiseline, kao i na soli kalcijuma, na kalijum, aluminijum, smolu, smolne kiseline, malo masnog ulja i tanina. Sluzavih supstanci postoji vrlo malo. Listovi su najbogatiji kreimičnom kiselinom, dok koren ima vrlo mali sadržaj kremične kiseline pa se kod sabiranja može zanemariti.

Upotreba:

Listovi plućnjak, zajedno sa drugim biljkama, koriste se za jačanje, a u tu svrhu koristimo sveži sok istisnut iz listova ili cele biljke. Plućnjak je sastavni deo svih čajeva i sirupa za bolesti pluća, a pomaže i kod mladih i starijih osoba, kao i kod lakših i težih stanja.

Zapadna narodna medicina:

Zapadni narodni lek se koristi u lečenju krvi, krvarenja, bolesti bešike, pluća, bronhitisa, dijareje, groznice, angine, kašlja, hemoroida, grubo grla, mržnjenja, prehlada, gripa, znojenja, zarastanja rana, akni, bolesti, nedostatka vitamina C i uzroka znojenja. Listovi plućnjaka, zajedno sa drugim biljkama, koriste se za jačanje, a u tu svrhu koristimo sveži sok istisnut iz listova ili cele biljke. Plućnjak je sastavni deo svih čajeva i sirupa za bolesti pluća, a pomaže i kod mladih i starijih osoba, kao i kod lakših i težih stanja. Kombinacija lekovitog bilja za lečenje plućnih oboljenja je: stolisnik, preslica, podbijel, bokvica, žalfija, list belog sleza i plućnjak.

Plućnjak preporuka za korišćenje kod lečenja:

 • akutni i hronični bronhitis
 • Emfizem
 • upala dušnika
 • zapaljenje grla
 • teško disanje
 • „katar“ pluća kod pušača kao i sve druge vrste katara disajnih puteva, preležana upala pluća i gripa, plućna tuberkuloza, upalna stanja ..
 • suvi, krvavi, magareći kašalj, kašalj sa gustim ispljuvkom kojeg je teško izbaciti i koji je neugodna mirisa, naročito kod starijih osoba, razna kašljucanja

Recepti:

Čaj – (za pomenute bolesti)

Priprema

1 – 2 kašike plućnjak potopiti u 2 dcl ključale vode, ostaviti poklopljeno 15 – 20 minuta, potom procediti. Zasladiti po ukusu, ali ga je najbolje piti nezaslađenog. Piti 3 šoljice čaja dnevno

Čajna mešavina za bolesti pluća i bronhija:

 • 200 g osušenog plućnjaka
 • 200 g listova bokvice
 • 100 g listova koprive
 • 100 g poljske preslice

Od te mešavine se uzme vrhom puna kašičica za 1 šoljicu, a priprema se odmah ujutro količina od 3 šoljice u obliku čajnog oparka; nakon što se čaj ocedi i ohladi da se može topao piti, dodaju se 3 čajne kašike meda. Taj lekoviti čaj pije se tokom dana u gutljajima.

Napomena:

Osobe sa osetljivim stomakom, čirom na želucu, bolestima jetre, žuči i sa žučnim kamencima ili sa drugim akutnim komplikacijama, ne bi smele uzimati plućnjak ni u kojem obliku.


foto:gardenwithdiana