Koje su namirnice koje potiskuju osećaj gladi?

PODELITE SA PRIJATELJIMA

Koje su namirnice koje potiskuju osećaj gladi?

Za uspešno mršavljenje i održavanje postignute težine od presudne je važnosti ravnomerno održavanje šećera u krvi, a za to je potrebno jesti više puta dnevno i nikada ne dozvoliti da pregladnite.

Sledeća hrana će vam pomoći da brzo prevaziđete glad.

Krompir

Više smo puta pisali o dobrobiti krompira i bez obzira što ko rekao, oni su dobri za dijetu. Odličan su izvor ugljenih hidrata, vitamina B i C, gvožđa i raznovrsnih korisnih fitonutrijenata, te sami po sebi ne predstavljaju visokokaloričnu hranu. Naime, glavni problem u ishrani krompirom predstavlja način kako ga pripremate te s čime ga jedete. Kad ste na dijeti, pečeni ili prženi krompir se ne preporučuje, kao ni kuvani krompir s kaloričnim prelivima.
Riba

Pripada najzdravijim namirnicama, posebno jer je kod nas još uvek moguće nabaviti divlju ribu, a reke su još uvek relativno čiste. Istraživanja pokazuju da riba pomaže sagorevanju masnoća u krvi. Podsetimo i na omega-3 masne kiseline, kojih ima najviše u plavoj ribi, pa nju naučnici smatraju „najboljim protivupalnim sredstvom koje možete dobiti bez lekarskog recepta“.

Soja

Nije samo zamena za meso kod onih koji ne jedu meso, nego se preporučuje i mesojedima, kao jedan od sastojaka raznovrsne ishrane. Bogata je korisnim nutrijentima, a siromašna kalorijama. Soja je poznata kao izvor belančevina, no jedete li je u oblicima koji su nešto manje industrijski obrađeni, poput klica i neobrađenih plodova (soja je mahunarka), snabdevali biste telo i sa puno vlakana.

Semenke lana i laneno ulje

Masnoću nikako ne smete isključiti iz ishrane bez obzira na dijetu, no trebalo bi izbegavati životinjske masnoće. Maslinovo ulje odavno je poznato kao sjajan izbor, no nedavna istraživanja sve više govore o blagodetima lanenog ulja kod redukcijskih dijeta Bogato je omega-3 masnim kiselinama sporo se vari, pa osećaj sitosti ostaje još dugo nakon obroka. Kao i u slučaju soje, semenke lana sadrže i vlakna, koja takođe doprinose osećaju sitosti.

Ostale semenke i orašasti plodovi

Iako orašaste plodove i brojne semenke mnogi smatraju kaloričnim namirnicama, što delimično jeste tačno, ovo je i dalje hrana koju treba uvek da jedu, posebno za male obroke u slučaju gladi. Naime, izrazito niskokalorična hrana poput povrća ne može nam dati sve važne nutrijente, pa su orašasti plodovi i semenke najbolji izbor kada govorimo o nešto kaloričnijoj hrani. Ima, naime, jednako kaloričnih ili čak puno kaloričnijih namirnica koje ni izbliza ne nude toliku količinu važnih nutrijenata.

Jogurt sa smanjenim procentom masnoće

Mlečni proizvodi, prvenstveno jogurt i kefir, imaju veću nutritivnu vrednost od mleka. Najveći nedostatak mleka je što je bogato masnoćama životinjskog porekla, pa svakako treba izbegavati punomasno mleko, kao i mlečne proizvode od punomasnog mleka.

Jaja

Slično kao semenke i orašasti plodovi, jaja sadrže nešto više kalorija, no o njima smo takođe pisali kao o nutricionistički izrazito bogatoj i važnoj namirnici. U razvijenim zemljama, jaja su obogaćena omega-3 masnim kiselinama, ali su njihove prednosti sigurno domaća jaja, nešto što i dalje možemo naći na našem području. Imate li priliku da jedete koktele jaja koje koke jedu organski uzgajani kukuruz i imaju prostor za kretanje, to je blago koje danas može malo ko priuštiti u svetu.

foto:coachcalorie
izvor:centarzdravlja