Kako da se prirodnim sredstvima odbranimo od KRPELJA?

PODELITE SA PRIJATELJIMA

Uz komarce, u prirodi ima dosta i krpelja – neprijatni i opasni prenosioci bolesti.

Najčešće bolesti koje prenose krpelji uključuju krpeljni meningoencefalitis (KME), Lajmsku bolest i erlihioza.

Vrebaju u travi, grmlju, šumovitim predelima, pa je oprez preporučen prilikom šetnje, kampovanja ili izleta na otvorenom. Iako komercijalni proizvodi nude veliki izbor sredstava, mi vam donosimo isključivo prirodna rešenja i savete kako što bolje zaštititi sebe i svoju porodicu od ovih malih parazita.

Efikasna sredstva protiv krpelja

Sve što vam je potrebno je obična rolna čistača za odeću i esencijalno ulje. Na rolnu nanesite ulje ravnomerno i u tankom sloju. Pre nego što odete u šetnju parkom ili u prirodu, pređite rolnom preko odeće nekoliko puta.

Najefikasnija ulja za kontrolisanje napada krpelja:

Eterično ulje čajevca

Ulje čajevca je jedno od najpoznatijih prirodnih ulja koje se koristi za zaštitu od insekata, dezinfekciju te zaštitu kože od virusa i bakterija. Kako biste napravili domaći repelent protiv krpelja, pomešajte eterično ulje čajevca s malo vode i nanesite na kožu. Čisto eterično ulje možete koristiti i za dezinfekciju područja na koži i kao prevenciju infekcije nakon uboda. U svrhu prevencije, nakon što ste izvadili krpelja, na problematično područje nanosite ulje čajevca 3 puta dnevno, u periodu od nedelju dana.

LIMUNOVO

Ovo ulje se smatra naročito efikasnim protiv krpelja, buva, pa čak i vaši.

MENTINO

Ovo bazno ulje je otrovno za insekte i predstavlja odlično prirodno sredstvo za odbranu od insekata.

LAVANDINO

Najneverovatnija stvar je da ljudi vole miris lavande, dok ih krpelji ne mogu podneti. Štaviše, ovo se takođe odnosi i na komarce i vaši.

ULJE KINESKE MAGNOLIJE

Ima blagu citrusnu aromu i predstavlja prirodni lek protiv krpelja i buva.

U ovoj metodi, pored odbrane od krpelja je još jedan lep bonus – odbija i komarce i muve. Usled činjenice da čistačem nanosite esencijalno ulje na odeću, imaćete blag i nenametljiv miris.

Zaštita odećom

Uz prirodne repelente, od krpelja se možete kvalitetno zaštititi i odećom.

Kako?

 • Nosite visoku obuću koja pokriva zglobove.
 • Duge pantalone i majice dugih rukava preporuka su i tokom vrućina.
 • Stavite pantalone u čarape.
 • Obucite svetlu odeću, kako biste što lakše uočili krpelja na sebi.
 • Šešir na glavu – sprečiće parazita da dođe do kose i kože.
 • Deci oblačite odeću koja nije od vune i sličnih materijala na koje se krpelji lako uhvate.
 • Pregledajte odeću i telo svaka 2-3 sata.

Nakon povratka kući, neophodan je pregled celog tela, posebno onih područja gde je koža vlažnija i mekša, pa je stoga i primamljivija krpeljima:

 • pazuh
 • vrat
 • prepone
 • pupak
 • stomak
 • područje iza uva i kolena

Kako pravilno izvaditi krpelja

Krpelju u proseku treba 6 sati za pronalazak uboda, 1-2 sata kako bi probušio kožu i tek će tada početi da sisa krv.Da bi došlo do zaraze (i to samo ako je krpelj zaražen), potrebno je da 10 sati sisa krv.Šanse za oboljenje male su ako se krpelj ukloni s tela u roku od 24 sata.

Ako ste na telu opazili krpelja, uklonite ga na sledeći način:

Dezinficirajte područje alkoholom

Ne koristite ulja, lakove, sprejeve ni drugo kako biste uklonili krpelja. Krpelj se mora izvaditi dok je još živ. Masnoća će ugušiti krpelja, što će samo povećati rizik od zaraze. Naime, prilikom gušenja, krpelj ispušta puno slina i sadržaj utrobe u ranu, prenoseći tako u čovekov organizam opasne bakterije borelioze i povećavajući rizik od zaraze. Koristite alkohol umesto ulja, dezinfikujte područje i spremni ste za vađenje.

Koristite rukavice i pincetu

Ne dirajte krpelja golim rukama! Koristite rukavice, jer ako krpelj pukne prilikom vađenja, i tako vas može inficirati. Pinceta, peškir ili plastična kesa (samo u krajnjoj nuždi) poslužiće da uhvatite krpelja, što bliže koži, najbolje za glavicu. Nežno ga izvucite, laganim pokretima koji se kreću levo-desno.

Nemojte ga zavrtati ni okretati u drugim smerovima (npr. Smer suprotan onome od kazaljke na satu), kako biste ga što detaljnije izvadili celog. Dezinficirajte područje alkoholom nakon što ste ga izvadili. Ako je ostao još deo krpelja koji niste uspeli izvaditi, alkohol i vaše telo će učiniti ostalo – odbaciće ga.

Ako niste sigurni jeste li ga dobro izvadili, ako ste primetili crvenilo koje se širi u krugovima (simptom borelioze – lajmske bolesti) ili ako sumnjate da je krpelj predugo bio na telu, svakako se obratite lekaru.


izvor:alternativazavas
foto: romper