Jeste li ikada čuli za sindrom UZNEMIRENIH NOGU

PODELITE SA PRIJATELJIMA

Desetina svetske populacije pati od takozvanog sindroma uznemirenih nogu – neurološkog poremećaja koji otežava sedenje ili ležanje na duži vremenski period. Taj poremećaj, utvrdili su američki neurolozi, često se javlja uveče i tokom noći, što otežava spavanje. Međutim, rezultati dva najnovija istraživanja ukazuju da su koreni ovog problema – genetske prirode.

Da li vam se, kada legnete u krevet i dok vaše telo vapi za odmorom i snom, desilo da imate neprijatan nemir u nogama praćen neodoljivom potrebom da ih stalno pomerate? Ako zbog ove tegobe ne možete mirno da utonete u san i imate osećaj bockanja ili “mravinjanja” kroz noge, osećaj kao da vam noge same skaču, obratite se lekaru jer možda patite od sindroma uznemirenih nogu (RLS).

Po mnogim stručnjacima, sindrom uznemirenih nogu, jedna je od najintrigantnijih bolesti nevoljnih pokreta, koja je potcenjena, a česta – pretpostavka je da pogađa čak deset odsto populacije. Kada bi osobe pridale značaj ovim tegobama i obratile se lekaru, mogle bi sebe da liše ovih neprijatnih simptoma.
Simptomi Uznemirenih nogu

Osim neodoljivom potrebom za kretanjem i pomeranjem nogu, bolesnici tegobe opisuju kao bockanje, osećaj pečenja, hladnoće, dubokog bola, “crva” koji se kreću kroz krvne sudove. Kao značajne provocirajuće momente, navode sedenje, ležanje, vožnju avionom, pozorište, večere i monotone poslove. Simptomi se obično pogoršavaju kada osoba miruje, pri sedenju i ležanju, i to naročito uveče i u toku noći. Isto tako, simptomi mogu da se ublaže ili potpuno prestanu s kretanjem. Ali kako bismo zaista potvrdili da neko pati od RLS, potreba za kretanjem i osećaj neprijatnosti u nogama moraju da se jave istovremeno.

Sindrom uznemirenih nogu predstavlja pokrete koji se kod obolelih javljaju u momentu kada su u postelji i pokušavaju da utonu u san. Osobe koje od njega pate mogu u spavanju ili u budnosti da imaju periodične pokrete koji se manifestuju ponavljanim, uvek istim pokretima donjih, veoma retko gornjih ekstremiteta. Ti pokreti, kaže naša sagovornica, traju obično 0,5 do pet sekundi i javljaju se u intervalima od pet do 90 sekundi. Pokreti se uobičajeno sastoje od pokreta palca (podizanja), stopala, kuka na jednoj ili na obema nogama.

 Zašto se javlja sindrom

Rezultati brojnih epidemioloških studija pokazuju da od 40 do 92 odsto osoba sa sindromom nemirnih nogu ima rođake sa sličnim tegobama. Tvrdi se da srodnici prvog stepena imaju tri do pet puta veći rizik da imaju sličnu bolest. Bolest može da nastane bez jasnog objašnjenja, kada govorimo o primarnoj bolesti. Kada je sekundaran, iza sindroma nemirnih nogu krije se anemija, nedostatak vitamina B12, nizak nivo folne kiseline i magnezijuma, trudnoća, reumatoidni artritis, bolesti bubrega, dijabetes, oštećenje perifernih živaca i druge bolesti. Tada se najčešće ne leči sam simptom nemirnih nogu, već osnovna bolest koja je do simptoma uznemirenih nogu dovela i epidemiološke studije pokazuju da od pet do deset odsto ljudi iz opšte populacije ima simptome sindroma nemirnih nogu.

Čak 83 odsto osoba sa bubrežnom insuficijencijom žali na nemirne noge. Primena nekih lekova, zatim polineuropatije, bolesti kičmenog stuba kao što su multipla skleroza i mijelopatija, bolesti nevoljnih pokreta i psihijatrijske bolesti poput psihoze, depresije, anksioznosti, mogu imati u nizu svojih simptoma i sindrom nemirnih nogu. Naučnici takođe veruju da nedostatak gvožđa u organizmu utiče na proizvodnju dopamina, neuroprenosnika u centralnom nervnom sistemu, koji kontroliše pokrete i osetljivost. Istraživači su uvereni da će otkriće genetske veze konačno omogućiti efikasno lečenje obolelih.

Iz svih ovih razloga osobe koje imaju ove tegobe treba obavezno da se jave lekaru kako bi se uspostavila jasna dijagnoza. Tek tada bolesnici mogu da dobiju precizna uputstva čega treba da se čuvaju i kako da ublaže svoje tegobe.

Lečenje uznemirenih nogu

 Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je alkalna hrana koja može da pomogne nivo stanje pH u telu kao i poboljšati apsorpciju hranljivih sastojaka. Stoga, Jabukovo sirće se koristi za lečenje RLS. Dodajte jednu kašiku jabukovog sirćeta u čaši mlake vode. Pucajte polako oko pola sata pre spavanja. Uradite to svakodnevno. Alternativno, blago utrljati malu količinu jabukovog sirćeta na noge pre spavanja svake noći.

Hladna i topla voda

Naizmenična upotreba toplih i hladnih voda za svoje mišićima može pomoći u smanjenju malaksalosti i olakša bol povezan sa RLS. Toplota podstiče cirkulaciju krvi, dok je hladna smanjuje upalu. Napunite jednu kofu sa hladnom vodom i drugu sa podnošljivom toplom vodom. Stavite noge u vruću vodu tri minuta. Zatim ih potopite u hladnu vodu 10 do 60 sekundi. Ponovite dva ili tri puta. Koristite ovaj lek dvaput dnevno radi efikasnijih rezultata.

Gorka so

Gorka so u kadi neposredno pre odlaska na spavanje može pomoći da bolje spavate tokom noći. Visoka količina magnezijum sulfata prisutna u gorke soli pomaže smiruje upalu mišića i smirivanje živaca. Sipati jednu solju gorke soli u toplu vodu u kadu. Mešati ga rukom da pomognete soli da se rastvori u vodi. Potopiti se u kadi u trajanju od najmanje 30 minuta. Uradite to svakodnevno.

Tonska voda

Tonska voda je gazirano bezalkoholno piće koje sadrži kinin, jedinjenje koje može pomoći u rešavanju nervnog sistema i oslobađanje od različitih simptoma sindroma nemirnih nogu. Deluje kao opuštanje mišića i poboljšava protok krvi do mišića. Velike doze kinin može izazvati negativne neželjene efekte. Pijte jednu četvrtinu šolje tonik vode pre odlaska u krevet svake noći. Pijte polako da telo ima vremena da apsorbuje kinin.

Naravno, treba izbegavati nikotin, kofein i alkohol. Promena mentalne aktivnosti, na primer, igranje video igrice, može pomoći da se smire simptomi u specifičnim situacijama kakve su dugi letovi avionom.

Ukoliko je ovaj sindrom uznemirenih nogu posledica nekog oboljenja, u tom slučaju leči se osnovna bolest. Ako je u pitanju nedostatak gvožđa, folata, magnezijuma ili vitamina B12, oni se nadoknađuju. U slučajevima u kojima postoje problemi na nivou leđne kičme, perifernih živaca ili mišića, potrebno je lečenje uzročnih bolesti.

foto: sleepoz.org