GLOG – Upoznajte moći ove neverovatne biljke

PODELITE SA PRIJATELJIMA

Iako se u nekim zemljama glog gaji kao živa ograda, cvet i list od ove biljke još od pre pola veka koriste se kao lek. Prema pisanom tragu dr Jovana Tucakova, i cvet i list mogu da pomognu u lečenju nervoze, nesanice, gušenja, srčanih problema, protiv visokog krvnog pritiska. Takođe, pomažu kod grčenja materice i tonusa creva.

Šta je glog

Glog raste po ogoljenim, kamenitim i suvim mestima. Da bi se sačuvala njegova lekovita svojstva, važno je znati šta, kako i kada brati. Do cvetova se dolazi kad je u cvatu polovina otvorena, a druga polovina još u pupoljku. Treba uzbrati cele cvasti isključivo po suvom vremenu, još bolje ako je sunčan dan i staviti ih u korpe. U što tanjem sloju zatim ih sušiti na promaji i ne prevrtati da se ne bi izlomile. Osušen cvet mora da se čuva dobro zapakovan. List se bere mlad i suši kao i cvet, dok se plodovi ubiraju kad su potpuno zreli.

Glog je, inače, trnovit, razgranat i otporan grm koji raste do četiri metra. Listovi su podeljeni u tri do pet režnjeva i po obodu testerasti, a cvetovi beli, ređe malo ružičasti sakupljeni u mirisne cvasti slične štitu. Ističe se mnoštvom prašnika crvene boje. Plod je okruglasta i malo duguljasta crvena, mesnata koštunica sa jednom do tri semenke. U gloginjama ima masnog ulja, šećera, limunske, vinske i drugih kiselina, dok kora sadrži alkaloide. Njegov cvet i list najčešće se beru i prodaju pod imenom crvenog gloga. Zbog svoje već poznate lekovitosti, inostrano tržište sve više je zainteresovano da iz naše zemlje uveze velike količine cveta i lista gloga. U svetu, kao što se zna, ljudi se poslednjih decenija okreću prirodnim putevima izlečenja, a tu je, čini se, glog postao nezaobilazan.

Lekovito dejstvo gloga

Veruje se da je glog jedna od najvrednijih i najdelotvornijih lekovitih biljaka za srce. Glog jaca i reguliše rad srca. Pored toga, glog se od davnina upotrebljava kao prirodni lek za regulaciju krvnog pritiska, jer ne samo da moze sniziti povišeni krvni pritisak, nego i podici nizak u slucajevima oslabljenog srcanog mišica. Dobar je u lecenju oštecenog srcanog mišica u starosti, kod upale srcanog mišica, blagotvorno deluje u lecenju zakrecenja krvnih sudova i dobar je prirodni lek protiv angine pectoris. Drugim recima blagotvorno deluje protiv svih srcanih oboljenja. Glog isto tako ima pozitivan ucinak na smirenje nervnog sistema.

Naš narod je vekovima koristio magijske postupke u lečenju raznih bolesti. Kult glogovog drveta očuvan je do danas, pa je opstalo i verovanje da čovek koji je bolestan odnese kolač od kukuruznog ili pšeničnog brašna do gloga i tamo ga okači uz reči: U glog ulog, a u telo odlog! Verovalo se da je ovo drvo zaštitnik zdravlja i da ga se plaše svi demoni i bolesti.

RECEPTI

Zaustavite aritmije

Za sprečavanje nepravilnost u ritmu srčanih otkucaja, po receptu dr Jovana Tucakova, sami napravite lek. Tri do pet puta dnevno pre jela na kocku šećera nakapati po 15 kapi tinkture (20 g na 100 g alkohola) od cveta i lista gloga. Za isti poremećaj preporučuje se i pet kapi tinkture (20 g na 100 g alkohola) od zdrobljenih gloginja. Možete da napravite i čaj tako što ćete jednu kašiku cveta gloga preliti čašom ključale vode. Ostaviti da odstoji dva sata, procediti i piti u dve doze pre jela.

Ako imate usporen rad srca

Uzmite po 50 g cveta i lista gloga i lista matičnjaka. Pomešati, dve kašike ove mešavine preliti sa tri decilitra ključale vode. Poklopiti posudu i ostaviti dva sata da odstoji. Procediti i piti čaj u toku dana pre jela.

Pobedite arteriosklerozu i pritisak

Odvojite po 25 g gloga, belog luka, rastavića i imele. Od dve kašike ove smeše pravi se čaj tako što se popari sa tri decilitra ključale vode, poklopi i posle dva sata procedi. Napraviti čaj i pijte dva puta u toku dana pre jela. Za ove bolesti može da se koristi i mešavina od 20 g cveta gloga i kamilice, maslinovog lista, imele i belog luka.

Glog kao afrodizijak

Po jedna šaka svakog šumskog ploda – gloga, trnjina, šipurka i drena, preliti rakijom prepečenicom i ostaviti da odstoji neko vreme. Popiti jednu čašicu. Za razliku od tableta za potenciju, koje imaju vremenski ograničen efekat, ova mešavina ima obrnuto dejstvo. Vikend tablete poput “vijagre”, “levitre” ili “cijalisa” deluju oko 20 minuta posle uzimanja, a uživanje traje od tri sata do dva dana. Šumski plodovi ne deluju tako brzo, ali su “veseliji” na duže staze jer uživanje traje od 3 sata do tri dana!

izvor: novosti.rs
foto: nip ip in the bud